مهارتهای زندگی تواناییهایی هستند که با تمرین مداوم پرورش می یابند و شخص را برای روبه رو شدن با مسائل روزانه زندگی، افزایش تواناییهای روانی ،، اجتماعی و بهداشتی آماده می کنند. سازمان جهانی بهداشت ، مهارتهای زندگی را چنین تعریف نموده است :توانایی انجام رفتار سازگارانه و مثبت به گونه ای که فرد بتواند با چالشها و ضروریات زندگی روزمره خود کنار بیاید.
از جمله مهارتهای دیگر که در زندگی و پیشرفت تحصیلی و رسیدن به اهداف بسیار اهمیت دارد: مهارت تصمیم گیری ،مهارت هوش هیجانی ،مهارت تفکر خلاق است که درمهارتهای زندگی (2) به ادامه ی آن پرداخته ایم.
مهارت تصمیم گیری
تصمیم گیری درست در هر مسئله می تواند آینده ما را در جهت مسیر صحیح قرار دهد مهارت تصمیم گیری نیاز به تمرین دارد. محققان معتقدند کسانیکه هوش هیجانی بالاتری دارند. تصمیمات بهتری می گیرند چرا که آنها می توانند وچوه مختلف قضیه را از هم جدا کنند و نگرانیها و اضطراب مربوط به مسائل دیگر را در تصمیاتشان دخالت ندهند.
برای به دست آوردن مهارت تصمیم گیری سعی کنید:
خود آگاهی تان را افزایش دهید- با حفظ و افزایش اعتماد به نفس اجازه ندهید دیگران برای شما تصمیم بگیرند - شهامت گرفتن تصمیم و انتخاب را در خود تقویت کنید - هدف گذاری در زندگی موجب تقویت مهارت تصمیم گیری می شود.
تصمیم گیری از جمله مهمترین مهارتهای زندگی است که مسیر و هدف انسانها را شکل می دهد و همه ما می دانیم که موفقیت و پیشرفت ،تحت تأثیر مستقیم تصمیم های خوب است.
2) مهارت هوش هیجانی
هوش هیجانی توانایی درک ،استفاده و مدیریت احساسات خود در راه های مثبت برای از بین بردن استرس ،برقراری ارتباط موثر ،همدردی با دیگران ، غلبه بر چالشها و برطرف کردن تعارضات است.
هوش هیجانی به شما درایجاد روابط قوی تر ، موفقیت در مدرسه و کار و دستیابی به اهداف حرفه ای و شخصی کمک می کند. پنج مهارت اصلی هوش هیجانی شامل :
خودآگاهی - خود تنظیمی - انگیزه - همدلی و مهارتهای اجتماعی
خود آگاهی
در هوش هیجانی به معنی توانایی تشخیص احساسات است و برای توسعه خوداگاهی به تنظیم احساسات واقعی خود نیاز دارید ،بنابراین با ارزیابی احساسات خود می توانید آن را مدیریت نمایید.
خود تنظیمی :
می توانید با انجام تکنیک هایی احساسات منفی مثل : عصبانیت تا اضطراب یا افسردگی کاهش دهید.
پیاده روی طولانی - آرامش آموزی - دعا کردن و ... باعث تنظیم احساسات می شوند.
انگیزه
برای ایجاد انگیزه در رسیدن به اهداف خود باید درابتدا اهداف را به درستی مشخص و سپس دلیل نیاز خود نسبت به انجام آنها را شرح دهید. سعی کنید نسبت به اهداف ، نگرش مثبت داشته باشید.
همدلی :
توانایی درک شناخت و تشخیص احساسات افراد برای موفقیت درزندگی و تحصیلی شما مهم است و هر چه درتشخیص احساسات دیگران مهارت بیشتری داشته باشید بهتر می توانید با آنها ارتباط صمیمانه تری برقرار کنید.
مهارتهای اجتماعی -
موفقیت در زندگی و تحصیل فرد وابسته به توسعه مهارتهای خوب بین فردی( اجتماعی)است. در دنیای همیشه آنلاین که هر کسی سریع به دانش فنی دسترسی دارد ، دانستن مهارتهای مردم امروزه از اهمیت بیشتری برخوردار شده است ،چرا که شما با برخورداری از ای کیو بالا بهتر می توانند با دیگران همدردی و مذاکره نمایید.
3) مهارت تفکر خلاق
تفکرخلاق یکی دیگر از مهارتهای زندگی است که برای رشد ضروری است. این مهارت به افراد کمک می کند تا دنیای پیرامون خود را به شیوه ی دیگری ببیند. مهارت تفکر خلاقانه و پرورش آن باعث می شود فرد همواره خلاقیت و نوآوری بیشتری به خرج دهد و نسبت
به دیگران در زمینه های مختلف موفقیت بیشتری کسب نماید.
با تفکر خلاق ،فرد در زمینه دیگر مهارتها نیز بهتر عمل می کند.
می توان چالش و هیجان بیشتری را به زندگی وارد کرد افراد خلاق به میزان بیشتری آرزوهای خود را دنبال کرده و احساس ماجراجویی و لذت بیشتری را نیز تجربه
می کنند.
افراد خلاق معمولاً دارای ویژگیهایی شامل این موارد هستند: نوآور- کنجکاو و پرسشگر - شوخ طبع - قدرت تصویر سازی ذهنی بالا - مثبت نگر - پرانرژی - سوالات و جوابهای غیر عادی و عیجب و غریب در آنها بیشتر دیده می شود
راههای پرورش تفکرخلاق
- اطلاعات و تجارب خود را در موقعیتهای مختلف گسترش دهیم.
-از دیگران وبچه ها سوال هایی را بپرسیم که پاسخهای متعدد داشته باشد.
- اگر سوال های غیرمعمولی از سوی دیگران مطرح می شود ، سعی کنید تا با همکاری خودشان پاسخهای جدید و نو را کشف کنیم.
- رفتارها و الگوهای افراد خلاق را سرمشق زندگی قرار دهیم.
- تصورات ذهنی خود و دیگران را تقویت کنیم.
- در نوشتن داستان یا کشیدن نقاشی به جای استفاده از نمونه از طرح های خلاق ذهن استفاده کنیم .
- هر چه را که می خوانیم ،می بینیم و می شنویم ،مهمترین نکات آن را یادداشت کنیم.
- هر فکر جدیدی که به ذهنمان می رسد را بنویسیم.
- احساس امنیت - شادی و آرامش از عوامل شکوفایی خلاقیت است.
سخن پایانی
نداشتن مهارتهای زندگی افراد را دربرابر مسائل و مشکلات آسیب پذیر کرده و آنها را در معرض انواع اختلالات روانی ،اجتماعی و عاطفی قرار می دهد برای جلوگیری ازآسیب در برابر مسائل زندگی ،آموختن مهارتهای زندگی نقش بسزایی دارد.