در دنیای دیجیتالی که امروز در آن زندگی می کنیم، به کارگیری ابزارها و تکنیک های نوین برای یادگیری بسیار مهم است. ابزارها و تکنیک های نوین یک دستیار قابل اعتماد است که کمک می کند تا فرآیندهای آموزش و یادگیری برای شما لذت بخش تر و موثرتر شود. در این مقاله بیشتر به موضوع می پردازیم با ما همراه باشید.
در این سال ها، تغییر و تحولات قابل توجهی در سبک آموزش به وجود آمده است. در مقابل حفظ و مطالعه مطالب برای دانش آموزان قدیم، امروزه با استفاده از ابزارهای آموزشی نوین، تکنیک های تعاملی آموزشی زیادی معرفی شده است. این تکنیک ها از نتایج موثر و کارآمدی برخوردارند. ابزارها و تکنیک های نوین برای یادگیری بر خلاف ابزارهای آموزشی سنتی، با تمامی دانش آموزان در سطح یکسانی از توانایی درک آنها برخورد نمی کند.
ابزارهای آموزشی نوین به جای اینکه تنها بر معلم تکیه کند، بیشتر بر روش های پرسش، نمایش، توضیح، روش های عملی و مشارکتی متمرکز است. به صورت کلی، ابزارها و تکنیک های نوین برای یادگیری اغلب مبتنی بر فعالیت می باشد.
فهرست مطالب
ویژگی های ابزارهای آموزشی نوین
ابزارهای آموزشی نوین در به وجود آمدن و یا توسعه یک درک سازنده و همگانی از علوم و فناوری پایه و اجتماعی موثر هستند . به همین علت عناصر روش آموزش نوین عبارتند از:
1. یادگیرنده محور
فراگیر محور بودن، از ویژگی های مهم ابزارهای آموزشی نوین در مقاطع پایه است. هنگام استفاده از این تکنیک در کلاس درس و سخنرانی های آزمایشگاهی بر زبان آموزان تمرکز می کند. یاد دهنده تنها به عنوان یک راهنما عمل می کند و همه ی فرایند یادگیری شامل فراگیران می شود. فراگیران به صورت قابل توجهی به عنوان سلطه گر در تعاملات و مشارکت های کلاس درس نمایان می شوند.
2. وظیفه محور یا فعالیت محور
از دیگر ویژگی های ابزارهای آموزشی نوین این است که یاد دهنده فعالیتی را سازماندهی می کند و یاد گیرنده را برای یادگیری از این طریق درگیر می کند. در کنار این تکنیک به دانش آموزان پیشنهاد می شود تا در فعالیت های تعاملی در کلاس درس مشارکت داشته باشند.
3. مبتنی بر منابع
مدبر و کارازموده بودن از ویژگی های مهم معلمان پایه است. معلمان باید تمام مطالب مورد نیاز را شناسایی کرده و آن ها را به دانش آموزان ارائه و آموزش دهند. می توان این منابع را از محیط مدرسه یا هر مکان دیگری که در دسترس است جمع آوری کرد. علاوه براین یک زبان آموز می تواند خود به عنوان منبعی برای آوردن مطالب یا منابع مطالعه تلقی شود.
4. تعامل در طبیعت
تعامل، از ویژگی های تعریف شده در ابزارهای آموزشی نوین می باشد. در این روش، معلم از دانش آموزان می خواهد که گروه های کوچکی دهند یا به صورت فردی فعالیت کنند تا تکالیف مربوط به یادگیری را انجام دهند و به نتایج مناسب برسند. این کار به آن ها کمک می کند تا مطالب را از یکدیگر بیاموزند. در این تکنیک دانش آموزان کار با همدیگر و احساس همکاری را می آموزند.
5. یکپارچگی در طبیعت
از دیگر ویژگی های مهم و حیاتی ابزارهای آموزشی نوین می توان به یکپارچه بودن آن اشاره کرد. یاددهنده نکات مربوط به یک موضوع را برای مثال، موضوعات علوم اجتماعی همچون مصرف مواد مخدر، خشونت خانگی، ایمنی، آلودگی، توزیع غذا، جرم و جنایت و … را به دیگر موضوعات ربط می دهد و آن را یکپارچه می کنند. با این روش، یادگیرنده می تواند پیرامون موضوعات بیشتری از مطالعه دانش اطلاعات زیادی را کسب کند.
6. همکاری همتایان و رقیبان
ابزارها و تکنیک های نوین برای یادگیری نه تنها یاد گیرندگان را تشویق می کند که به آنها اجازه دهد ایده ها یا ابتکارات خود را با توجه به پاسخ ها، مطالعات و تحقیقاتشان ارائه کنند. همچنین به آن ها اجازه می دهد در طول تعامل در کلاس های مقاطع پایه پاسخ دهند، بلکه دانش آموزان را با توجه به علاقه، نیازها و احساسات انتخاب می کنند.
مزایای ابزارها و تکنیک های نوین برای یادگیری
با ارتقای سیستم آموزشی دانش آموزان، تدریس هم شاهد تحولات زیادی در قرن 21 شد. پیش از اجرای تکنیک های آموزشی نوین، باید در رابطه با مزایایی که برای سیستم شما به وجود می آورند بیشتر بدانید. پس بیشترین استفاده از خدمات آموزشی را با حداقل هزینه فراهم می سازد. در این بخش نگاهی به بعضی از این مزایای ابزارهای آموزشی نوین میندازیم.
مهارت های تفکر شناختی
در سالیان گذشته سیستم آموزشی نوین، بخشی از سیستم آموزشی معمولی بود. تکنیک های فعال برای توسعه مهارت های تفکر شناختی کودکان طراحی شده است که از نظر سیستم آموزشی استاندارد، قابل بحث نیست. می توان مهارت های شناختی را به عنوان مهارت های اولیه مرتبط با عملکرد مغز برشمرد که از ابزارهای آموزشی نوین می باشند. از توانایی خواندن، یادگیری و به خاطر سپردن قسمتی از مهارت های شناختی می باشد که با مغز ارتباط تنگاتنگی دارد. مهارت های شناختی قوی یادگیرندگان ، در تصمیم گیری و مهارت های تحلیلی آن ها منعکس می شود. این مهارت ها به رشد ضریب هوشی آنها کمک می کند و علاوه براین در بهبود قدرت و عملکرد حافظه آنها نقش مفیدی را ایفا می کند.
ابزارهای آموزشی مدرن
فلش کارت: فلش کارت ابزار آموزشی جدیدی نیست. چندین دهه است که آموزش دهندگان از این ابزارها برای آموزش واژگان و مفاهیم دیگر استفاده می کنند. با این وجود، معرفی فلش کارت های دیجیتال بعد جدیدی به این ابزار یادگیری عالی افزوده است. تعدادی برنامه های کاربردی تلفن همراه وجود دارد که به معلمان و دانش آموزان این اجازه را می دهد مجموعه هایی از فلش کارت ها را در چندین مفهوم ایجاد کنند. بعضی از برنامه ها حتی امکان دسته بندی فلش کارت ها را بر اساس موضوعاتی همچون ریاضی، انگلیسی، تاریخ، علوم و … فراهم می کنند.
فیلم های آموزشی
ویدیوهای مربی محور: این ویدئوها یک “سر صحبت” یا مربی دارند که اطلاعات را در طول ویدئو به مخاطب ارائه می دهد. این ویدئو همچنین امکان دارد تکه های متن کوتاه و تصاویری داشته باشد که به منظور تقویت اطلاعات ارائه شده توسط مربی روی صفحه نمایش داده می شوند. ویدیوهایی با گرافیک متحرک: برخی از ویدئوها امکان دارد شامل گرافیک متحرک هم باشند. این ویدئوها ممکن است به شکل استریپ های کمیک بوک باشد که روایت کننده ی داستانی هستند. علاوه براین ممکن است از تصاویر یا انیمیشن برای توضیح مفهومی مانند فرآیندی در علم یا رویدادی در تاریخ استفاده گردد.
ویدئوهای تعاملی: ویدئوها ابزارهای یادگیری غیرفعالی می باشند. این ویدئوها به دانش آموزان اجازه شرکت فعالانه در فرآیند یادگیری را نمی دهند.
رسانه های اجتماعی در آموزش
در سال های اخیر سر و صدای زیادی در رابطه با رسانه های اجتماعی به پا شده است. شکایتی که بیشتر از سمت معلمان و والدین مطرح می شود این است که دانش آموزان وقت زیادی را در شبکه های اجتماعی همچون فیس بوک و توییتر هدر می دهند. با این وجود رسانه های اجتماعی می توانند زمینه ای قدرتمند برای آموزش و ارتباط میان مربیان و دانش آموزان باشند. معلمان می توانند با ایجاد گروه های فیس بوک برای کلاس های خود در آن در رابطه با مفاهیمی که در کلاس آموزش داده می شوند، تکالیف ارسال کنند یا حتی مطالب منبع را پشتیبانی کنند.
همچنین می توان دانش آموزان را تشویق کرد که تکالیف نوشتاری را در قالب وبلاگ ارسال کنند. این مسئله سبب ایجاد علاقه دانش آموزان به تکلیف نیز خواهد شد. همچنین وبلاگ ها بحث را آسان می کنند که در آن معلمان و دانش آموزان می توانند نظرات خود را مطرح کنند و بینش ارزشمندی در رابطه با موضوع ارائه دهند.
ابزارهای ارائه
در مبحث ابزارها و تکنیک های نوین برای یادگیری چندین ابزار آنلاین وجود دارد که می توان از آنها برای ارائه استفاده کرد. در ادامه به برخی از آن ها و نحوه عملکرد آن ها خواهیم کرد:
پرزی: پرزی یکی از بهترین برنامه های ارائه آنلاین است. جهت استفاده از Prezi، باید ثبت نام کنید. کاربران پرزی از الگوهای بسیاری بهره می برند و می توانند از آنها برای ایجاد ارائه استفاده کنند.
گلگستر ادو: گلگستر ادو ابزار ارائه آنلاین است که امکان ایجاد ارائه های باورنکردنی را فراهم می آورد. تفاوت آن با سایر ابزارهای ارائه در این است که موضوعات را به روشی متفاوت ارائه می دهد. همچنین پس از ارائه می توانید آن را ذخیره کنید و با دانش آموزان دیگر به اشتراک بگذارید.
انیموتو: Animoto برای ارائه هایی که به دنبال ارائه تجربه متحرک هستند در نظر گرفته شده است. ارائه های تولید شده به وسیله ی این ابزار ارائه آنلاین مبتنی بر ویدئو هستند.
کیزوآ: Kizoa این ابزار برای ایجاد ارائه های متحرک، نمایش اسلاید یا ویدیو تولید شده است.
سخن پایانی
ابزارها و تکنیک های نوین برای یادگیری باید روش های متعارف آموزشی را بر مبنای خود قرار دهند. فراگیران باید در کنار یادگیری روش های جدید از روش های سنتی غافل نشوند. با این حال امروزه ابزارها و تکنیک های نوین برای یادگیری از مهم ترین روش ها به شمار می روند.